Servo Motorların Tamir edilmesi
Hareket kontrolünün sağlandığı bir düzenek olan servo motorlar, günümüzde neredeyse üretimin olduğu her alanda kullanılmaktadır. Servo teknolojisi robotik sistemler, anten konumlama, metal işleme, tekstil, plastik enjeksiyon gibi hassas konumlama ve hız kontrolü gerektiren neredeyse tüm alanlarda kullanılırlar. Mekanize sistemlerin bulunduğu hemen hemen her türlü teknolojide kullanılan bu motorlar, günümüz endüstürinin en değerli parçalarından birisidir. Servo motor tamiri ile ilgili tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz. Sistemlerin hareketlerini sağlayan bu araçlar ile yapabileceklerinizin neredeyse bir sınırı bulunmamaktadır. Hareket ve kontrol konusunda sizlerin kontrolünüze olanak verdiği kullanımlar şunlardır:
- Açısal veya doğrusal pozisyon kontrolü
- Hız kontrolü
- İvme kontrolü
Tüm bu kontrolleri hatasız bir şekilde yapmak için ihtiyacınız olan şey Servo motorlardır. Üstelik sizden aldığı komut ile çalışan bu araçlar son verdiğiniz komutu başka bir komut gelmediği müddetçe uygulamaya devam eder. Yani bir komutu tekrar tekrar vermenize gerek yoktur.
Servo Motorlar Çalışma Düzeni
Motorların çalışması düzenleri sinyaller vasıtası ile gerçekleşir. Kullanıcının yapmak istediği hareketi sinyaller vasıtası ile motorlara ulaştıran sistem kodlanmış olan sinyalleri motorun şaftına iletir. Bu sinyaller değiştikçe şaftta bir takım değişiklikler görülür. Şaftın açısal pozisyonu bu değişimi ilk olarak uygulayan yerlerdir.
• Temel Çalışma Prenbisi
Servo tamiri yapabilmek için öncelikle onun nasıl çalıştığını bilmelisiniz. Özellikle uzaktan kumandalı sistemlerde çok tercih edilen bu motorlar bazı zamanlarda endüstriyel sistemlerde de karşımıza çıkmaktadır. Sistemin çalışma prensibi motorun dişli çarkları hareket ettirme prensibine dayalıdır. Bu esnada devreye giren ek sistemler motorun çalışması için gereken voltajı hesaplar.
Sistemin çalışması için gereken elektrik gücü sayesinde sistem hareketini yapacak gücü elde eder. Böylelikle motor çalışmasını başlatır ve tamamlar. Böylelikle sistem çalışmasını sürdürmüş, verilen komutu yerine getirmiş olur.
• Standart Konfigürasyon
Servo motor tamiri Ankara için standart olarak yapılan işlemlerden bir tanesi de kodlanmış sinyal optimizasyonudur. Özellikle uzaktan kumandalı çalışan sistemlerde karşımıza çıkan bu konfigürasyonda sisteme 18 ms sinyaller gönderilir. Böylelikle sistem 1800 hareket edecek potansiyele ulaşır.
Yapılan hareketler sadece 1800 ile sınırlı kalmaz. Bu hareketler aynı zamanda 900’lik hareketler olarak da tanımlanabilir. Burada hareket eden şey motorun şaftlarıdır.
• Servo Motor Çeşitleri
Standart olarak çalışan motorların aslında değişikliği sadece boyutlarındadır. Normal motorlarda 3 adet kablo bulunmaktadır ve bu kablolar toprak, kontrol girişleri için kullanılmaktadır. Boyut olarak ise önemli olan sistemin çalışması için gerek gücü sağlayacak olan motorların seçilmesidir. 100 mA ve 2 A aralığında voltaj kaynakları ile beslenebilen motorlarda çalışma düzeninde önemli bir konuma sahiptir.
Piyasada bulunan motorlar ise şu şekildedir:
- AC – DC Servo
- Dijital – Analog Servo
- Çekirdeksiz – Fırçasız Servo
Servo Motor Tamiri Nasıl Yapılır?
Her motor tamirinde olduğu gibi Servo motor tamiri nasıl yapılır diye baktığımızda karşımıza bir takım prosedürler çıkmaktadır. Motorun hangi aksamında arıza olup olmadığının anlaşılabilmesi için bir dizi prosedürler izlenmektedir.
-
- İlk olarak parçanın dış görünüşü incelenir. Burada fiziksel ve görsel olarak kontrol edilir.
- Yapılan ilk kontrol sonrasında tespit edilen hataların motorun çalışmasına engel olup olmadığı kontrol edilir.
- Motor sargılarında yanık olup olmadığının belirlenmesi için motorun bobinleri ölçülür. Bu ölçümler sonucunda bobinlerde yanma, kısa devre, gövdeye kaçak olup olmadığı tespit edilir.
- Servo motor sarımı kontrol edilebilmesi için rejeneratif elektriksel testler gerçekleştirilir. Bu testler sonrasında olası güç kayıplarının olup olmadığı kontrol edilir.
- Motorda eğer encoder (kodlayıcı) varsa düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilir motor açısı not alınır.
- Yapılan kontrollerden sonra gerek görülürse rotorun balansı alınır. (Balans ayarı yapılır)
- Yapılan bu ilk testler sonrasında motordaki çalışmayan tüm noktalar belirlenir ve tamire konulur. Motor tamir için açıldıktan sonra gereken tamir işlemi gerçekleştirilir. Motoru yanıksa sarımı yapılır. Rotorunda problem varsa tamiri yapılır.
- Tamir işlemi tamamlandıktan sonra motor toplanır.
- Son olarak ise kod yapısındaki hatalarında düzeltilmesi için motor yeniden kodlanır ve çalışmaya hazır hale getirilir.
Piyasada Siemens, Baumüller, Lenze gibi bir çok Motor markası bulunmaktadır. Ve servisimiz tüm marka motorların tamiri yapılmaktadır. Tüm markalara yönelik olarak yapılan tamir ve onarım işlemleri içinde onarım işlem adımları aynı şekilde devam etmektedir.
Diğer yazımız: Asenkron motor onarımı