Yazan:Administrator / Motor Onarımı / / 0 Yorum

Motor Rotor Tamiri

Rotor Tamiri

Servo motor teknoloji, DC motorlardan alınan performansın çok daha fazlasını vermektedir. Günümüzün en gelişmiş motor teknolojisi olarak gösterilen bu motorlarda öne çıkan pek çok özellik bulunmaktadır. Servo motorların en önemli parçalarından bir tanesi olan Rotor’un tamiri de oldukça hassas bir şekilde yapılması gereken bir dizi işlemlere sahne olmaktadır. Rotor tamiri ustalarımız tarafından titizlikle yapılmaktadır.

Servo motorların DC motorlara göre farklılıkları şunlardır:

  • Yüksek güç kapasitesi
  • Yüksek hız
  • Maksimum hassasiyet
  • Milimetrik konumlayabilme

Bu özellikleri ile ön plana çıkan Servo motorlar özellikle çok büyük veya çok küçük işler yapan firmaların en büyük yardımcısıdır.

Rotor Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Rotor bildiğiniz üzere motorun içerisindeki manyetik olan ile dönen parçaya verilen bir isimdir. Dişli çarka dahi benzetilen bu öğeler özellikle dönen bir parçaya bağlı olarak hareket eden cisimlerde kullanılmaktadır. Kısaca elektromanyetik olarak işlem yapan sistemlerin hareketli bileşenlerine rotor denmektedir.

Motorların çalışma prensibinde de dönme olayı önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle pervane sistemlerinin kullanıldığı araçlara entegre edilen bu parçalar cismin hareket etmesini sağlar. İleri, geri, sağa ve sola doğru hareketler bu parça ile yapılabilmektedir. Görüldüğü üzere pervane sistemine sahip olan araçlar rotorlar sayesinde hareket etmektedir.

Rotor Çeşitleri

Rotor çok hassas olan bir parçadır. Dolayısı ile rotor tamiri konusu da oldukça hassas olan bir iştir. Bu parçanın tamirini yapabilmek için piyasadaki rotor çeşitlerini de bilmek gerekir. Piyasada birkaç farklı rotor bulunmaktadır. Bunlar:

  • Asenktron Motor Rotoru: Bu motor sisteminde 2 farklı rotor çıkmaktadır. Sargılı rotor, kısa devreli rotor. Bu motor sistemlerinde bulunan rotorlar saç üzerinde faaliyet gösterir. Saç üzerinde bulunan bir mil vasıtasıyla manyetik bir şekilde dönebilmektedir.
  • Sincap Kafesli ve Bilezikli Motor Rotoru: 2 farklı motor sisteminde de aynı rotor türü kullanılmaktadır. Sincap kafesli olan motorda rotor yine bir sac üzerinde görev yapmaktadır. Sacda bulunan oyuklar hassas bir şekilde oluşturulur ve rotorun çalışacağı hassas yüzey oluşturulur.
  • Yara Rotoru: Rotor üzerinde manyetik alan oluşturmak için bobinler kullanılmaktadır. 120 derece aralıklar ile yerleştirilen rotorlarda mıknatıslarda kullanılmaktadır. Rotor üzerinde bulunan sargılarda bu konuda oldukça önemli bir görev üstlenirler.
  • Kutuplu Rotor: 1500 dev / dak altında bir devirde bu rotor çalışmaktadır. Çapası geniş ve eksenel mesafesi de oldukça dardır. Rotor üzerinde hava sirkülasyonu düzensizdir. Çelik laminattan yapılmış bir motordur.
  • Silindirik Rotor: 1500 – 3000 rpm gibi bir hız ile çalışan rotorlardır. Silindirik rotor tamiri en hassas yapılması gereken işlerden bir tanesidir. Mukavemet derecesi oldukça yüksektir. Hava sirkülasyonu düzenlidir.

Görüldüğü gibi piyasada bunlarla birlikte pek çok rotor bulunmaktadır.  Dolayısı ile her bir rotorun tamiri de birbirine benzerlik gösterse dahi hepsinin kritik noktası farklıdır. Bu nedenle rotor tamiri konusunda işinin ehli olan bir kişi ile çalışılması ileride çıkabilecek olan problemleri asgari seviyeye indirir.